Kuchnia Polska

Wielkanocny mazurek z masą kajmakową

składniki masy:

Cukier puder 10 dag Herbatniki 2 paczki Margaryna 10 dag Margaryna 1 sztuka Mąka 20 dag Proszek do pieczenia łyżeczka masa krówkowa 1 puszka polewa mleczna 1 sztuka rodzynki, orzechy włoskie, migdały do woli Żółtko 2 Sposób przygotowania Dodaj pole składnikaCiasto: 10 dag cukru pudru 10 dag margaryny 2 żółtka 20 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłózyć blachę.Upiec na złoty kolor

Masa kajmakowa:

1 margaryna 1 puszka masy krówkowej rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały. polewa mleczna Dr. Oetkera herbatniki

Przygotowanie masy

Do utartej margaryny dodać masę krówkową i chwilę ucierać. Dodać dużo bakali, wymieszać i wyłożyć na wczesniej upieczone ciasto. Na masę wyłożyć herbatniki i polać polewą. W wersji dla dorosłych herbatniki mozna namoczyć w rozcieńczonym alkoholu.