Kuchnia Polska

Polska

Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i jedzone na terenie całego kraju:

* befsztyk tatarski – popularna potrawa z surowego mięsa

* golonka gotowana – popularna także w Niemczech zwana Schweinehaxe,

* gulasz – i inne potrawy z papryką, znane z Węgier i Bałkanów,

* flaczki

* kalafior gotowany, podawany z zasmażką z masła i bułki tartej (patrz: jarzyny po polsku),

* mizeria – pochodząca z Francji, podawana do kurczaka smażonego lub pieczonego,

* naleśniki – potrawa wykształcona pod wpływem francuskim z dawnych placków i podpłomyków,

* kotlet schabowy w panierce, podawany z warzywami i ziemniakami, podobny do sznycla wiedeńskiego,

* risotto, spaghetti i makarony włoskie,

* ryż pieczony na słodko z jabłkami i cynamonem,

* stek – pochodzący z Francji,

* szpekucha – znana na Litwie i w Niemczech,

* sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym,

* ziemniaki – we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki) zastąpiły kasze,

* włoszczyzna – jak nazwa wskazuje, zestaw warzyw pochodzący z Włoch,

* zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem.