Polska
Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i jedzone na terenie całego kraju:* befsztyk tatarski – popularna potrawa z surowego mięsa
* golonka gotowana – popularna także w Niemczech zwana Schweinehaxe,
* gulasz – i inne potrawy z papryką, znane z Węgier i Bałkanów,
* flaczki
* kalafior gotowany, podawany z zasmażką z masła i bułki tartej (patrz: jarzyny po polsku),
* mizeria – pochodząca z Francji, podawana do kurczaka smażonego lub pieczonego,
* naleśniki – potrawa wykształcona pod wpływem francuskim z dawnych placków i podpłomyków,
* kotlet schabowy w panierce, podawany z warzywami i ziemniakami, podobny do sznycla wiedeńskiego,
* risotto, spaghetti i makarony włoskie,
* ryż pieczony na słodko z jabłkami i cynamonem,
* stek – pochodzący z Francji,
* szpekucha – znana na Litwie i w Niemczech,
* sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym,
* ziemniaki – we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki) zastąpiły kasze,
* włoszczyzna – jak nazwa wskazuje, zestaw warzyw pochodzący z Włoch,
* zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem.