Kuchnia Polska

Pierogi

<

Składniki:

Ciasto pierogowe: • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka masła lub oleju • 1 jajko (roztrzepane) • około 1 szklanki ciepłej wody Nadzienie: • 500 g ziemniaków, jesiennych, nie młodych • 250 g twarogu • 1 średnia cebula, drobno posiekana (opcjonalnie) • sól, pieprz • mięta drobno posiekana (opcjonalnie) Dekoracja: lukier, czerwony barwnik spożywczy, posypki (maczki) cukrowe, wiórki kokosowe, roztopiona czekolada itp.

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie zeszklić cebulę, jeśli jej używamy. Wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie miętą. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. .