Kuchnia Polska

Mazurek

Składniki:

Kruchy spód ucierany: • 150 g miękkiego masła • 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie) • 150 g mąki pszennej • 75 g mąki ryżowej * (lub ziemniaczanej) Forma o wymiarach około 33 cm x 26 cm (mierzona po dnie) Dodatki: • około 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej (grejpfrutowej, cytrynowej, limonkowej) z kawałkami owoców (ja użyłam mieszanki marmolad z przewagą pomarańczowej) • 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (niekoniecznie) • garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na cienkie plasterki • garść obranych migdałów bez skórek • Polewa: 150 g białej czekolady i 5 łyżek śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie

Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna. Resztki ciasta ponownie zlepić w kulę i rozwałkować podsypując mąką. Nożem wyciąć liście z ciasta, ulepić kuleczki i zrobić łodyżkę. Wycięte kawałki ciasta ułożyć na placku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na blat. Można już kłaść dodatki i dekorować. Dodatki: Polewa: w rondelku roztopić 100 g połamanej na kosteczki czekolady razem ze śmietanką kremową i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę czekolady i mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić, odstawić na około 30 minut do lekkiego zastygnięcia.

Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć plasterki moreli, polać polewą i udekorować migdałami .