Kuchnia Polska

Kutia

<

Składniki:

1 szklanka ziaren pszenicy 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku) aromat migdałowy 4 łyżki miodu 5 dag rodzynek 5 dag migdałów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.