kapuśniak
Składniki:
włoszczyzna • 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, żeberka) • 1/2 kg ziemniaków • 1/2 kg kapusty kiszonej • 10 dag wędzonego boczku • 2 łyżki masła • cebula • łyżka mąki pszennej • suszony grzybek • sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy1. Mięso (łopatkę i żeberka) umyj, włóż do garnka, zalej trzema litrami wody, zagotuj powoli. 2. Zszumuj, dodaj obraną pokrojoną włoszczyznę, grzybek, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 25 min. 3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój drobno, dodaj do wywaru, ugotuj do miękkości . 4. Kapustę kiszoną opłucz, pokrój drobno. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj kapustę, podsmaż, aż zmięknie i zrumieni się. 5. Włóż do garnka, gotuj razem ok. 10 min. Posól do smaku. 6. Drobno pokrój boczek, stop na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją na boczku, wsyp mąkę, wymieszaj i zasmaż (powinna być lekko przyrumieniona). 7. Dodaj do garnka z kapuśniakiem (jeśli trochę zasmażki pozostało na patelni, zeskrob łyżką, dolewając kilka łyżek zupy), dokładnie wszystko wymieszaj i szybko zagotuj.