Kuchnia Polska

Grochówka

Składniki:

• 2 litry wody • 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki • 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (np. takiego) • 4 - 5 średnie ziemniaki • 1 średnia marchewka • 1 mała pietruszka • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) • 2 łyżki oliwy • 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę • 1 łyżeczka mąki • 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić (około 1/2 - 2/3 łyżeczki). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości (jeśli go używamy). Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie (część może zacząć się rozpadać). Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować