Czernina
Składniki:
Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki, 1 szklanka kaczej krwi, 1,5 łyżki mąki, 2 marchwie, 2 pietruszki, kawałek selera, połowa pora, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek, 2-3 łyżki octu, 1-2 łyżki cukru, majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania). Dobra rada. Odlanie mniejszej ilości w garnek (starać się bez nadmiaru tłuszczu), odstawienie z gazu, zakwaszenie i wlewanie rozrobionej z mąką krwi i dopiero zagotowanie - jest po to, by wlewana krew się nie zwarzyła. Czernina najlepsza jest z kluskami ziemniaczanymi. Aha, inne nazwy czerniny to czarnina i czarna polewka (znana z "Pana Tadeusza")