Bigos
Składniki:
Składniki: 60 dkg kapusty kiszonej Średnia główka kapusty 0,5 kg grzybów 2 cebule 1,5 pęta kiełbasy (ulubionej) 2 filety z kurczaka 2 kawałki żeberek 30 - 40 dkg wędzonki koncentrat pomidorowy sól i pieprz ziele angielskie 4 liście laurowe
Przygotowanie:
Żeberka gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka z niewielka ilością wody z solą. Całość gotujemy aż zmięknie potem dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Grzyby myjemy moczymy w wodzie przez 30 min a następnie gotujemy przez ok. 30-40 min. Filety z kurczaka kroimy w kostkę a cebulę w piórka, całość przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Po usmażeniu dodajemy do kapusty na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę i również dodajemy do kapusty. Do garnka wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów, natomiast same grzyby kroimy. Całość gotujemy jakieś 49-50 min lub więcej. Na koniec dodajemy koncentratu pomidorowego oraz obrane mięso z żeberek