Kuchnia Polska

Barszcz Biały

Tu podaj tekst alternatywny

Składniki:

Składniki: 2 litry wywaru z wędzonki (ugotowanego np. na chudym boczku lub wędzonej kiełbasie) gotowy zakwas z mąki pszennej razowej* 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki świeżo startego chrzanu 150g gęstej śmietany 18% 1 średnia marchewka 250g białej kiełbasy sól, duża szczypta majeranku

Przygotowanie:

Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas, listek laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, chrzan, pokrojoną w plasterki marchewkę i białą kiełbasę. Zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i majerankiem. Barszcz podawaj z plasterkami kiełbasy i marchewki, możesz tez dodać ugotowane na twardo jajko.