Kuchnia Polska

Barszcz Czerwony

Tu podaj tekst alternatywny

Składniki:

3-4 buraki włoszczyzna ( marchewka, pietruszka) liść laurowy, ziele angielskie i pieprz 1 ząbek czosnku majeranek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz

Przygotowanie:

Barszcz czerwony to bardzo specyficzna zupa. Nie każdemu smakuje choć to jest też pewnie zależne od tego jak i z czym jest podawany. W większości przypadków podaje się go z uszkami bądź krokietami. Nasz barszcz jest prosty do wykonania i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Po pierwsze należy dokładnie umyć i obrać warzywa na bulion czyli marchew i pietruszkę . Pokrojone warzywa wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem oraz czosnkiem lądują w garnku. Do nich dodajemy obrane i pokrojone na połówki nasze buraki.Taki zestaw warzyw gotujemy przez około 2 godziny na niewielkim ogniu pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny . Przez chwilkę jeszcze gotujemy. Aby nasz barszcz czerwony nabrał odpowiedniego koloru po lekkim wystudzeniu dodajemy do niego surowego, startego buraka. Tak przygotowany barszcz możemy podawać w głębokich talerzach lub w bardziej eleganckich bulionówkach. Na pewno z dodatkiem krokietów czy uszek będzie smakował jeszcze lepiej