Kuchnia Polska

Placki z kaszy gryczanej z borowikami

Składniki:

Placki: • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek) • 1 bulion grzybowy w kostce (opcjonalnie) • 5 czubatych łyżek tartego Parmezanu • 1 jajko • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • olej do smażenia Sos: • 10 niedużych prawdziwków (świeżych lub mrożonych) • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki • 1 łyżka masła • 1/3 bulionu grzybowego w kostce (opcjonalnie) • 1/2 szklanki śmietanki do sosów 18% lub 30% • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Zagotować wodę z bulionem (lub wodą), włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut, odsączyć. Kaszę wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty Parmezan i jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić. Grzyby umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć delikatnie solą i smażyć na oliwie przez kilka minut z dwóch stron aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zrumienić, dodać masło i wymieszać. Grzyby i czosnek zdjąć z patelni, na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, zagotować, rozpuścić w niej bulion (lub doprawić tylko solą). Chwilę pogotować, zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Dodać odłożone grzyby i czosnek, sos wymieszać, doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia, gdy sos będzie odpowiednio gęsty. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i partiami po 3 sztuki smażyć placuszki, nakładając kaszę łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Placki ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem grzybowym (jeśli będzie za gęsty rozcieńczyć gorącą wodą) i posypać koperkiem.